Recept: Vitt matbröd

brön

Hörrni, den som väntar på något gott får till slut äta något gott. Det tar sin lilla tid att baka det här brödet, så jag rekommenderar att man börjar en stund innan man tänkt sätta igång…Men det var himmelriket när man fick sätta tänderna i det! Luftigt och med lite hål i, inte alls kompakt och trist!

Jag utgick ifrån det här receptet, men har modifierat det lite, mest i mängden mjöl, salt och gräddningsmetod. Efter att vi råkat spräcka en form… Ooops.

Till 2 limpor behöver du:

  • 35 g jäst
  • 0,5 msk salt
  • 6 dl ljummet vatten
  • Ca 13 dl vetemjöl
  • Lite olivolja att smörja plåten med

Gör såhär:

  1. Smula jästen i en bunke, häll över lite av vattnet (det ska vara 37 grader) och blanda tills jästen löst sig
  2. Häll på resten av vattnet och saltet, blanda.
  3. Häll i mjölet lite i taget och arbeta ordentligt i 5-10 minuter. Jag körde degkrokar på elvisp och armkraft på slutet. (Enligt ursprungsreceptet ska degen vara ganska lös, jag missade den biten och hade i så mycket mjöl att den var smidig, lossnade från kanterna på bunken men inte var torr…)
  4. Låt degen jäsa under en duk i 2 timmar.
  5. Smörj en plåt med olja.
  6. Sätt ugnen på 250 grader, ta ut degen på bänken och forma två limpor, gör några snitt på toppen. Lägg dem på plåten, täck med duk och låt jäsa i ytterligare 30 minuter.
  7. Pensla limporna med vatten och kör in i ugnen. Sänk värmen till 180 grader efter 15-20 minuter, när bröden fått fin färg. Låt bröden gräddas i ca 30 minuter till.
  8. Ta ut, låt svalna utan bakduk så blir ytan knaprig!
Annonser

En reaktion på ”Recept: Vitt matbröd

  1. Ping: Mat är gott | Petra Eriksson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s