Fjällvandring 2014 – Abisko till Nikkaluokta

Den fjärde juli hoppade vi på tåget i Stockholm och Uppsala för att färdas mot Abisko turiststation. Det var jag, Emil, Emma, Jocke, Hampus, Carl, Daniel och Shervin. Vi skulle alltså vandra mellan Abisko och Nikkaluokta på sex dagar. Vi hade med oss tält och alldeles för mycket kläder. Vi hade tänkt att det skulle regna och vara kallt, vilket det hade varit fram tills någon dag innan vi landade i Abisko. Men vädret slog om och vi hade 20-25 grader och strålande sol dygnet runt. Ingen hade tänkt på solkräm så vi var tvungna att klä på oss för att inte bränna sönder huden. Vilket vi delvis gjorde ändå. Men jag föredrar att det är varmt framför regn och kyla, så jag var väldigt nöjd med det!
DSC_0025

Av någon okänd anledning stannade tåget i en timme i Abisko östra innan vi kunde åka till turiststationen som inte ens låg fem minuters resa därifrån. Men vi passade på och åt lunch i solen på perrongen.

DSC_0011

Första vyn över Torne träsk.

DSC_0015

DSC_0029

 Första forsen och vattenpausen!

DSC_0062

DSC_0034

Det var en befrielse att ta av sig kängorna i pauserna! Det blir sjukt varmt och instängt, speciellt för mig och Emil som har läderkängor som inte andas alls. Men det gör faktiskt ingenting, eftersom det betyder att de är vattentäta (när de är impregnerade/infettade). Vi kunde lätt gå igenom jokkar och lite grundare forsar utan att bli det minsta blöta. Om jag någon gång måste köpa nya kängor så kommer det garanterat bli ett par liknande, gärna med ännu högre skaft…

DSC_0039

 Första natten sov vi i björkskogen precis utanför nationalparken. Det var en jävla massa mygg och bromsar. Nere vid forsen var det inte lika brutalt så vi hängde på bron på kvällen.

DSC_0058

Rödbränd redan första dagen.

DSC_0060DSC_0086

Vi fick vada tre gånger över större vattendrag. Första vadet (inte det på bilden) var rätt obehagligt. Andra dagen, tunga väskor och nästan knädjupt, iskallt, forsande vatten. Vi försökte leta efter alternativa vägar över, men det visade sig att vi fick ta oss över på mitten, där några andra vandrare pekade ut vägen för oss från andra sidan. Jag var helt säker på att jag skulle ramla i med all packning så jag var rätt orolig när jag gick över. Emil erbjöd sig att ta min väska men jag behöll den på, det känns som att det skulle vara en fördel att vara lite tung när man går över. Det gick i alla fall bra och alla kom över och var helt torra!

Eftersom det blev väldigt varmt och soligt den veckan vi kom upp satte snösmältningen igång ordentligt. Så vissa jokkar som kanske inte var så breda från början blev översvämmade.

DSC_0073

Efter första vadet kom vi fram till Alesjaurestugorna, som blev min favoritstuga. Bergen speglade sig i vattnet och det var så otroligt fint!

DSC_0076

Mat lagade vi i stormkök med gasol. Bästa köpet på länge måste jag säga! Gasolen räckte längre än vi trodde och det var mycket mer effektivt än T-sprit. Dessutom läcker det inte i väskan… Har haft T-spritindränkta saker i väskan flera gånger när jag varit ute på hajk tidigare, det är rätt onajs kan jag upplysa om. Här gjorde vi kyckling i currysås. Jag råkade ha i en jävla massa curry. Det gick ner ändå!

DSC_0094

Vi gick lite också! Här hade vi precis passerat ett 6 km långt pass med rätt mycket snö och sten. Det var inte så jobbigt som jag hade målat upp för mig själv, men det var verkligen ett bra beslut att vila i Tjätkastugorna på natten innan vi gav oss in på det. Hade vi gått det på eftermiddagen dagen innan hade det nog gått illa för någons fötter eftersom det var väldigt stenigt på sina ställen. Dessutom blir snön mycket lösare under dagen när solen ligger på, på morgonen gick det rätt bra att gå över snön.

Belöningen efter passet var att komma ut i en gigantisk U-dal! Att försöka fånga det på bild var ju egentligen meningslöst. Djupet, höjden och avstånden försvinner helt. För mig var den bästa dagen när vi gick igenom den dalen.

DSC_0072 DSC_0099

Det var som sagt sol dygnet runt. Emil och Shervin körde på paraply som parasol och T-shirt på huvudet som beduiner. Mycket fint!

DSC_0063    DSC_0105

Mygghål. Ett otroligt vackert sådant.

DSC_0166

Här är berget Tolpagorni. Bredvid till höger skymtar Kebnekaise. Här hade vi Kebnekaise turiststation inom synhåll och det kändes rätt gött när vi kom fram, satte upp tälten i ett mygghål (det fanns gått om sådana), åt mat och sen gick och tog några öl i baren. Vid Kebnekaise var det väldigt mycket folk. Tror att många bara åker dit för att bestiga beget. Jag känner faktiskt inte att det lockar mig alls. Jag trivs med att gå och uppleva naturen. Klättring eller extremt brant stigning känns inte som min grej (höjdrädd deluxe).

För att sammanfatta lite måste jag säga att den första ”riktiga” fjällvandringen var fantastisk. Vi gick totalt 104 km och det var precis lagom. De första tre dagarna var jobbigast, ryggsäcken skavde på axlar, nyckelben och höfter, jag och Emma fick till och med ett par extra broskknölar på nyckelbenen, men de försvann på mig för några veckor sen. Men när kroppen vant sig gick det mycket bättre. Det visade sig att jag hade rätt tung packning, vilket jag märkte av i början, men när lite mat gått åt var det inte så farligt faktiskt. Fötterna blev såklart rätt trötta, och tråkigt nog tror jag att mina kängor är lite för stora, fötterna glider nog lite i dem. Men jag fick inga skavsår vilket var väldigt skönt!

Många jag pratat med undrar hur det gick med maten och jag måste säga att det funkade väldigt bra. Vi köpte tre måltider frystorkat var, sedan komponerade vi ihop egna rätter där jag och Emil torkade lite saker i en mattork vi fått låna. Vi torkade champinjoner, paprika, kyckling, skinka, korv, hallon, bananer och äpplen. Frukten hade vi i havregrynsgröt, vilket blev jättegott. Maten fick blötläggas en liten stund innan och ibland var vi kanske lite för otåliga med att börja äta, men det gick ner ändå! Jag behövde i alla fall inte gå hungrig, jag vet inte hur det var för de andra. De flesta hade med sig rätt mycket godis och snacks för att kompensera kalorier, eftersom maten var rätt fattig på det. Vi bar med oss maten hela vägen men det var inga problem eftersom vi delade upp det mellan oss.

Nästa år kommer jag garanterat vandra igen! Nu har jag lärt mig lite också vad som är bra att tänka på att ha med sig. Solkräm till exempel…

DSC_0087

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s