Vad gör en blogg till en bra blogg?

Förut kunde jag bli lite stressad över att jag inte ”hann med” att läsa alla inlägg som kom upp på Bloglovin’, eftersom jag följde så många. Nu har jag avföljt de bloggar som jag helt enkelt inte känner något behov av att läsa varje dag. Jag kan ju fortfarande gå in på en blogg, och isåfall läsa flera inlägg åt gången, istället för att uppdateras så fort ett nytt inlägg har publicerats. Det här har i alla fall fått mig att tänka på hur en bra blogg är, och det är ju dessutom bra för mig. Jag vill ju att mina läsare ska ha en så bra upplevelse som möjligt när man klickar sig in här. Dessutom vill jag ju att folk ska hitta till min blogg, gilla den och stanna kvar som läsare! Här kommer en lista på sådant som gör att jag stannar på en blogg!

  • Enkel, stilren design – Första intrycket! Jag gillar bloggar med ljus, neutral bakgrund och ett lättläst, enkelt typsnitt med bra kontrast till bakgrunden. Jag tycker också att själva innehållet i bloggen ska vara ganska brett, ibland ser jag bloggar där texten bara tar upp en femtedel av sidan i bredd. Det ser jättekonstigt ut och är jobbigt att läsa. En annan grej som är bra är när man ser till att ha ordning i menyerna. Är det lätt att hitta nya inlägg så klickar i alla fall jag gärna runt en stund på en blogg jag gillar.
  • Bra bilder – Jag tycker inte att alla inlägg i en blogg måste innehålla bilder, även om det verkligen är ett stort plus om det är så! Däremot tycker jag att det är otroligt onödigt att bara slänga in en bild ”bara för att”. Jag ser hellre färre inlägg med bra bilder, än många inlägg med tråkiga bilder i dålig kvalité. Klart att jag gjort så också, men jag försöker att komma ifrån det.
  • Genomtänkta inlägg – Det är lite samma här som med bilderna. Jag läser hellre ett bra blogginlägg på en blogg varannan dag är tre dåliga inlägg om dagen som inte handlar om någonting. Nu menar jag inte enstaka inlägg, för ibland vill man ju bara säga hej, utan snarare de bloggar där alla inlägg varje dag består av tre meningar utan något egentligt innehåll. Jag vill hellre läsa om vad som hände på bussen, vad bloggaren tänkte på när hen stod i duschen eller att livet bara är rätt tråkigt ibland. Personlighet gör mig intresserad!
  • Kategorisering av inlägg – En så himla bra funktion som jag började använda för lite drygt ett år sedan. Om man gör olika kategorier för sina inlägg så är det så mycket enklare och roligare att titta tillbaka i arkivet. Dessutom är det jättebra att kunna se vad en bloggare har för intressen och vad hen brukar skriva om, bara genom att titta på kategorierna! Man kanske inte använder alla alltid, men jag tycker det är en bra grej att kunna klicka på en kategori och bara läsa inlägg om en specifik sak.
  • Välskrivna texter – Dåligt språk – jag drar. Jag orkar faktiskt inte läsa bloggar där författaren till inläggen struntat i att läsa igenom, eller där stavning och grammatik är katastrof. Dessutom är styckeindelning jätteviktigt. Orkar inte läsa inlägg som bara består av ett enda långt stycke. Trots att bloggen i sig är bra, inspirerande och rolig, så hoppar jag direkt över de inlägg som bara består av textklump. Sen är ju ingen perfekt, såklart! Kommer ju inte lämna en blogg för att det råkat slinka in en särskrivning någonstans.

Kort lista på sådant som gör att jag lämnar en blogg jag precis hittat:

  • Design inspirerad av 90-talet. Finns förvånansvärt många bloggar där ute som fortfarande uppdateras som ser ut ungefär såhär. Alternativt med en schysst LILA bakgrund (så att det svider i ögonen) med limegrön text och rörliga bilder. Bye bye, säger jag bara.

Screen-shot-2011-02-07-at-9.34.05-AM1

 Bildkälla

Vad tycker du är viktigt för att du ska stanna på en blogg? Vad gör dig intresserad? Vad gör att du lämnar en blogg du precis hittat? 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s